jueves, 21 de diciembre de 2017

dijous, 21 de decembre REFLEXIÓ FINAL

REFLEXIÓ FINAL DE L'ASSIGNATURA🙏


Avui ha estat l'últim dia de classe, per això, el professor ens ha demanat que la nostra última entrada al blog consistisca a donar la nostra opinió sobre el que ens ha semblat l'assignatura. Personalment crec que això és molt important fer-ho per fer un tancament a l'assignatura que permeta tant avaluar des del propi aprenentatge fins al plantejament de disseny de l'assignatura passant pels continguts i la metodologia.

Abans de passar a la reflexió m'agradaria fer uns comentaris sobre un article publicat en el diari digital El Mundo, que parla sobre com serà l'escola del futur, aquesta en la qual nosaltres ens anem a desenvolupar com a docents. Article "Així serà l'escola al 2030"

Aquest article gira en torn al desenvolupament de les següents frases:

- La classe magistral desapareixerà; el professor es convertirà en guia de l'alumne
- L'aprenentatge serà personalitzat, permanent i més car
- Prevaldran les habilitats enfront del saber acadèmic
- Internet serà la principal font i l'anglès, la llengua majoritària

I la veritat, sentències com aquestes li fan a una qüestionar-se la seva formació i fins i tot, la seva vocació, ja que si volem estar dins del mercat laboral, articles com aquest ens avisen a manera de pronòstic el que s'aveïna.

Estic totalment d'acord a visualitzar al mestre com un guia del procés educatiu que s'allunya del model autoritari però, per a mi, això no es tradueix a inundar a l'alumne de recursos d'autoaprenentatge, sinó precisament a arribar a ser algú digne de posar-se davant dels alumnes no perquè li seguisquen sino perquè els inspire, i per això fa falta molt més treball personal que dominio de les tecnologies.

Clar que el procés educatiu ha de ser mes personalitzat! Això és alguna cosa que tant docents, com a alumnes com a famílies porten reclamant des de fa anys perquè mai, és igual el model educatiu imperant, mai ha estat cosa bona a l'educació. Per això, m'alegra sincerament pensar que aquesta demanda, algun dia, serà complerta però.....mes cara? no sé si sentir llàstima o vergonya....no es tracta d'una falta de recursos sinó d'una bona priorització i distribució per no tornar a l'àmbit  elitista del que amb tant esforç i lluita ens hem aconseguit desvincular. D'altra banda pense que l'aprenentage sempre ha sigut permanent per una qüestió de necessitat ja que la societat canvia molt ràpid i exigeix una constant actualització de tècniques, conceptes, destreses i actituds.

És molt interessant saber que la majoria dels professors pensen que el currículum tindrà més continguts personalitzats a la mesura de cada alumne però això no necessàriament ha d'anar acompanyat que "es desdibuixa clarament la línia que separa qui són els que ensenyen i qui són els que aprenen», ja que en etapes com les d'infantil i primers cursos de primària la figura del mestre com a tal és importantíssima i no es pot perdre, ja que en cas contrari, seran els propis alumnes els que estiguen perduts.

Un efecte de l'ús d'internet com a eina principal per aplicar el currículum és que, en opinió de García, "les relacions socials es van a cotitzar a l'alça a l'escola del futur". Llavors, de quin serveix estar cada vegada en un món més globalitzat amb accés a la informació a l'instant del que està passant en l'altra part del món, juntament amb un milió d'informacions diferents més, si no sabem relacionar-nos amb el qual tenim al costat? El tipus de model metodològic que proposa l'ús d'internet i, de vegades en general les TIC, fa que es desvirtue el concepte de treball cooperatiu i col·laboratiu, que al meu entendre és un dels valors bàsics que deu transmetre l'escola com a agent de canvi social. No estic dient amb això que no s'utilitze internet i els seus derivats tecnològics, sinó que anem amb compte perquè no s'implante com l'única via.

Aquesta última reflexió sobre l'article em serveix per a enllaçar amb la meua opinió sobre l'assignatura.

Al llarg d'aquest quadrimestre m'he sentit com una muntanya russa quant a la meua percepció de l'assignatura, que anava des del rebuig total fins a l'acceptació, curiositat i fins i tot gaudi.
He de reconéixer que el meu punt de partida no era precisament d'obertura i objectivitat, ja que sempre m'he sentit especialment incòmoda amb tot el relacionat amb la informàtica. Per descomptat aquesta àrea no és una de les meues intel·ligències més desenvolupades. No obstant això, a mesura que anava transcorrent el curs he d'admetre que he anat incorporant coneixements nous, i certament útils, als quals d'una altra manera no hagués accedit per interés personal.

Després de llegir l'article m'he adonat que l'enfocament de l'assignatura va molt dirigit a aplicar aquest model d'escola del futur amb nosaltres però, com tot, això té els seus avantatges i els seus inconvenients:
- D'una banda, el fet d'implantar un model d'autoaprenentatge en un aula tan nombrosa no és gens viable. Al final el que ocorria és que es duplicaven les hores lectives o crèdits assignats a l'assignatura perquè no he sentit que m'haja arribat una informació clara de com fer les coses a l'aula i, per tant eren hores perdudes que després havia d'emprar a casa, fent que la dedicació a aquesta assignatura haja estat molt desproporcionada pel que fa a altres amb la mateixa quantitat de crèdits. No estic gens d'acord a desdibuixar els horaris i els ambients d'aprenentatge: ja invertim suficient temps de la nostra vida en escoles i universitats com perquè aquests espais envaïsquen la intimitat de la meua casa i el meu temps personal tan descaradament. Per descomptat que és necessari dedicar un temps a l'estudio-recerca personal per completar però, com a "client" exigisc que el temps i diners que invertisc a la universitat no es convertisca en un "Juan palomo", perquè llavors ni tan sols entenc l'obligatorietat de l'assistència.

- D'altra banda, i com ja he dit anteriorment, el docent ha de convertir-se en guia o acompanyant de procés d'aprenentatge però no es pot perdre la figura de referència i sent que sovint el clima de l'aula no ha estat el més adequat per aprendre per falta d'una "autoritat" ben entesa. Tinc la sensació de que molts dels meus companys anaven per evitar la "falta" però que la seua falta d'interés ha dificultat molt l'escolta activa i la participació de la resta, per tant, torne a posar en dubte l'obligatorietat de l'assistència. Davant tant estímul és realment un esforç el mantenir l'atenció, i això també ho genera el fet de tenir davant els ordinadors amb internet i la possibilitat d'utilitzar el mòbil a tot moment.

- Quant als continguts hi ha hagut de tot. Moltes de les aplicacions poden resultar d'utilitat per la seua aplicació directa a les aules d'infantil i uns altres no per estar més enfocats a altres etapes. També el fet que siguin els nostres propis companys els que ens expliquen els temes (flipped class) em sembla molt interessant encara que no se li ha tret tot el partit que es podria ja que realment no ha resultat ser un aprenentatge significatiu per a la majoria de nosaltres, ja que a dia d'avui recordem o poc o gens de l'exposat.

Crec que la idea és bona i la intenció també. Falta rodatge i adaptació que només el temps i l'experiència del docent aconseguiran adequar. No obstant això, l'experiència d'haver cursat aquesta assignatura ha suposat una obertura de ment molt interessant i molt necessària si vull dedicar-me a acompanyar a persones i ajudar-les a situar-se en un context personal, espacial i relacional.


El que més destaque personalment és la metodologia pràctica d'aquesta assignatura. Realment ha estat, de totes les que he cursat fins ara, la que més aplicada veig als continguts a través de l'experiència de l'alumne i això és realment d'agrair.

Per acabar, m'agradaria acabar la meua reflexió amb unes imatges que resumeixen molt bé com jo entenc l'educació i en el que han de basar-se els processos educatius. Com aquesta assignatura m'ha permés augmentar el valor de les imatges per transmetre continguts, em sembla un bon fermall per a la meua aportació.




martes, 19 de diciembre de 2017

Dimarts, 19 de decembre de 2017

SOFTWARE LLIURE APLICAT A L'EDUCACIÓ


Avui ha estat el meu grup l'encarregat de fer l'exposició.

Per fer aquesta exposició hem utilitzat un power point creat per nosaltres on es recullen aspectes importants com:
  •  l'origen del programari lliure, 
  • la seva evolució en el temps, 
  • els motius o principis que ho impulsen, 
  • les característiques més importants, 
  • els principals programari lliures aplicats a l'educació (a nivell general, a Espanya i en la comunitat valenciana), 
  • alguns programaris lliures classificats per matèries  
  • el futur del programari lliure en el panorama educatiu.
Per finalitzar hem fet una reflexió que resumeix la veritable importància del programari lliure, que és la següent:



A continuació podeu veure la presentació que hem fet: sftware lliure aplicat a l'educació




😍Amb aquest treball he après conceptes nous que no sabia respecte al món del programari, he valorat la utilització de determinats sistemes enfront d'uns altres, especialment a l'educació pel que implica a nivell ètic, i el que considero més important és la quantitat de recursos i directoris educatius que he conegut per després poder aplicar-los a l'aula.

Per acabar la presentació hem elaborat un mapa conceptual que recull tots els aspectes dels quals s'ha parlat en el nostre treball.

Finalment hem preparat un kahoot per avaluar el que els nostres companys han après amb la nostra exposició.
  

jueves, 14 de diciembre de 2017

PRÀCTICA FOTOGRAFIA DIGITAL

En aquesta pràctica hem creat objectes d'aprenentatge utilitzant diverses aplicacions de la web 2.0 relacionades amb la fotografía digital per a la seva integració en l'aula d'infantil.

TASCA 1: EDICIÓ DE FOTOGRAFIA

En aquesta ocasió vaig a comentar un programa amb el qual es poden editar fotografies per a fer-les més boniques i originals-
Aquest programa es diu Aviary i pots accedir a través d'aquest enllaç : https://www.aviary.com/.

Jo ho he utilitzat per a fer una foto que em permeta enviar un missatge d'esperança per al pròxim any.
  • El primer que he fet ha sigut fer una fotografia amb el meu mòbil i descarregar-la en l'ordinador.
  • Quan he entrat al programa l'he pujat des de la meua carpeta d'emmagatzematge punxant en la pestanya que apareix per a fer açò. També pots pujar-la directament des del núvol o realitzar la foto en aqueix moment amb la càmera del teu dispositiu.


  • Una vegada seleccionada la foto el programa et dóna l'opció de fer un munt d'ajustos, des de la grandària o posició de la foto fins a aplicar filtres, marcs o modificar la llum, nitidesa, saturació, etc, fins i tot afegir un text



  • El resultat de la meua imatge és la següent: 



TASCA 2: CREACIÓ D'UNA TARGETA NADALENCA; COM FELICITAR EL NADAL I EL NOU ANY.....

En aquesta entrada vull explicar-vos com he fet una targeta nadalenca per a felicitar el nadal als meus companys de classe.
S'acosta el nadal i és important compartir amb els quals t'envolten els bons desitjos que sentim i esperem per a aquests dies i el pròxim any.
👉Canva és una aplicació que et facilita aquesta tasca, donant-te l'opció de dissenyar la teua pròpia targeta nadalenca.


En aquesta aplicació a més de targetes podràs fer des de pòsters fins a portades per a facebook passant per dissenys per a presentacions, targetes de visita o portades de CD.



Et dóna l'opció d'escollir entre un nombre enorme de plantilles ja dissenyades sobre les quals afegir textos i/o altres elements o bé pots pujar les teues pròpies imatges.
Per a fer la meua targeta nadalenca vaig posar en el cercador la paraula "*Christmas" i a partir de totes les bases que em donava vaig ser dissenyant el meu estil propi afegint capes, objectes i text.

Existeixen algunes modalitats que són de pagament. Açò fa que augmente molt més el nombre d'opcions per a personalitzar però Canvas compta amb bastants opcions gratuïtes, açò sí, són molt més bàsiques.

A continuació us presente la mostra que jo he realitzat per a aquesta pràctica i aprofite per a desitjar-vos a tots unes bones festes.

Per a veure la meua targeta nadalenca fes click açí.

TASCA 3: LLETREJA EL QUE VULGUES I FES-HO BONIC!


En aquesta entada vull parlar-vos de l'aplicació Spell with Flickr, amb la que he fet la imatge que podeu vore mes abaix.

Aquesta aplicació permet elaborar paraules a partir d'imatges de lletres soltes de diferents estils, fonts i colors. Aquestes imatges de lletres són fotografies que es poden combinar entre si amb la finalitat de construir una paraula que tinga un disseny d'imatge propi.

Tan sol has d'entrar en la pàgina  (http://metaatem.net/words/) i en l'espai habilitat per a açò, escriure la paraula que tu vulgues. En donar-li a acceptar, automàticament t'eixirà la teua paraula lletrejada amb unes opcions d'imatge determinades per l'aplicació, Per a personalitzar les imatges només has de punxar damunt de cada lletra i en fer "clik" la imatge canviarà. Pots fer-ho tantes vegades com vulgues fins que trobes la fotografia que més t'agrade i així poder repetir la mateixa operació amb la lletra següent.

És molt fàcil i senzill.

Una vegada que has elaborat la paraula completa, tens l'opció de realitzar una captura de pantalla per a conservar la imatge o guardar l'enllaç que t'apareix més a baix per a guardar o copiar on necessites.

La paraula que he escollit correspon al que representa per a mi el Nadal.
En nadal es comparteix temps amb els sers estimats, es comparteixen regals i converses al voltant d'una taula. Es comparteixen també les il·lusions i esperances per al nou any que està per venir.

Per açò "compartir" és la paraula que millor descriu el que para mi succeeix en nadal, tant dins del meu com al meu al voltant.

El nadal per a mi és: 


letter C Scrabble white letter on pale blue O letter m letter P letter A letter R letter T letter I letter R

TASCA 4: NÚVOL DE PARAULES I MARQUE DE FOTOS


Existeixen molts programes per a dissenyar imatges amb fotos que ens servisquen per a crear una targeta de felicitació.

En aquest cas, hem combinat dues aplicacions per a arribar al resultat final.
D'una banda hem creat un núvol de paraules amb https://www.nubedepalabras.es/ .i d'altra banda, he seleccionat un marc de fotos d'estil nadalenc per a presentar la imatge creada amb  http://www.imagechef.com/ic/es/home.jsp

Per a fer açò, he seleccionat en primer lloc, uns poemes nadalencs de diferents autors catalans: 

DESEMBRE

Quan ve nadal fem el pessebre
amb rius, muntanyes de colors,
el caganer, l'estrella, l'àngel,
el nen, la mare i els pastors,
cantem cançons i i mengem neules,
també torrons i altres llamins,
i per arrodonir les festes
que omplen de joia grans i nins
ens aboquem a les finestres
a esperar els reis que van venint.


"Desembre" de Miquel Martí i Pol

Després he pegat el text en la pestanya que posa "Assistent". Una vegada fet açò, li he donat la forma que he volgut i he modificat els colors al meu gust utilitzant les diferents pestanyes que apareixen en la pàgina per a fer açò.

Si veus que la forma no queda molt definida se li pot donar a l'opció d'activar màscara i llavors apareix, sota les paraules, una ombra que defineix amb més claredat la forma seleccionada.Realizado con NubeDePalabras.es


Per a posar-li el marc he accedit a l'aplicació  ImageChef i he punxat en la pestanya que posa "plantilles" i he seleccionat el tema "Christmas". En aquest cas m'han aparegut 20 opcions de marc i he escollit una. Una vegada seleccionada tan sols he hagut de  pujar de la meua carpeta la foto que he elaborat amb el generador de núvols de paraules i ja està!
Aquest és el resultat:



Per a seguir pas a pas el procés mira el següent procediment:

👉Pas 1: Seleccionar el text

ELS NÚVOLS DE NADAL

Els núvols de Nadal no sé què tenen
que són manyacs: no posen
gens de malícia al cel:
pel blau puríssim dolçament s'estenen,
a la llum de la posta suaus s'encenen
i de nit deixen veure algun estel.
És una de les coses més alegres
veure entre núvols els estels brillar.
Tenebres de Nadal, no sou tenebres;
més hi veig en vosaltres
que no en el dia clar.
Ai, nit que vas passant silenciosa;
ai, núvols blancs que pels estels passeu;
ai, llum que no ets enlloc misteriosa;
ai, portal de Betlem, que ets tot arreu!
Quan me vulgueu donar més alegria
parleu-me dels Nadals ennuvolats,
i com veureu com infant que somnia,
que riu a lo que veu amb els ulls aclucats

👉Pas 2: Forma la núvol de paraules



👉Pas 3: Selecciona el marc




👉Pas 4: Personalitza la imatge amb un text propi



TASCA 5:COM FER EL TEU CONTE: Storybird


En aquesta ocasió la finalitat és crear un conte de nadal a partir de les imatges que han cedit alguns il·lustradors a l'aplicació Storybird En aquesta aplicació tenim l'opció de fer contes il·lustrats tant en paper com en format digital i poesies.

Pots accedir a aquest programa en aquesta direcció: https://storybird.com/

👉Per a començar a fer el conte, en primer lloc seleccionem un autor la il·lustració del qual ens inspire per a explicar la història que volem explicar. En seleccionar l'autor es fan visibles totes les imatges disponibles que corresponen a aqueix tipus d'il·lustració.


👉El següent és escollir el format que volem per a la nostra història: llibres il·lustrats (poc text), forma allargada (per a fer capítols amb poca imatge) i poesia (una imatge i paraules seleccionades)



👉L'últim pas és explicar la història. Per a açò arrosseguem les imatges que volem al centre del nostre conte indicant què posició volem que ocupen pel que fa a l'espai reservat per al text i redactem les paraules que expliquen la nostra història.



👉Al final podem publicar, compartir o imprimir el nostre conte.

Punxa açí per a veure el meu conte de nadal


REALITAT AUGMENTADA

REALITAT AUGMENTADA: AURASMA, QUIVER, BLIPPAR I AUGMENT

Avui dues companyes ens han ensenyat un treball d'ampliació de continguts que han preparat sobre realitat augmentada, en concret amb el programa *Blippar.

Han començat donant una definició del que és: La realitat augmentada és una visió directa o indirecta d'un entorn físic del món real els elements del qual es combinen amb elements virtuals per a la creació d'una realitat mixta a temps real.

Aclareixen la diferència entre dos conceptes fàcilment confusibles:
La realitat augmentada part de la realitat experimental per enriquir-la amb virtuals.
La realitat virtual part d'elements ficticis creats virtualment.

Per treballar amb això hem de tenir en compte uns principis didàctics com:
- el punt de parida ha de ser pedagògic
-han d'haver-hi una planificació didàctica prèvia
- considerar-la com una eina que aporta avantatges educatius
-han d'haver-hi un dispositiu mòbil
-tenir en compte la connectivitat
- és una eina de suport per a altres mètodes d'ensenyament aprenentatge
- ha d'haver-hi un seguiment continu
-hem d'oferir activitats contextualitzades
-fomentar la curiositat, iniciativa i l'autonomia
-considera l'aspecte de la *mobilidad
- comunicació i interacció
-és bàsic aportar per la senzillesa, dissenyant activitats simples que facilitin l'aprenentatge

Però també existeixen unes dificultats per incorporar la realitat augmentada en la formació:
- el mestre han de tenir formació
-la tecnologia és una novetat
-la dissociació que produeix interaccionar en un context que barreja realitat i realitat virtual
- falta de recursos per la novetat

Ens expliquen també que per treballar amb la RA necessitem una sèrie d'elements com una càmera, processadors, programari, pantalla, connexió a internet, activador i marcador.

Les companyes han explicat dues experiències reals de centres que han dut a terme una activitat amb realitat augmentada a les seves aules:

  • Valdespartera és cultura: treballen les escultures del barri
  • Villalba a la teva mà: treballen la flora i la fauna de la zona amb una ruta *geolocalizada encara que és un projecte de mLearning i interdisciplinari.

A continuació entren a explicar en més detalli l'aplicació

BLIPPAR



Aquesta és una aplicació Web que permet la creació d'objectes i escenaris de RA
Per començar hem de treballar amb les funcions, construir el primer recursos, crear diferents escenes. integrar efectes de moviment i rotació.
Amb això podem treballar en qualsevol lloc i amb qualsevol equip, a més és una aplicació que està molt actualitzada

Per provar com funciona ens hem registrat en l'aplicació. Una vegada fet això hem pujat una foto i hem adjuntat el giny de youtube associant-li una adreça URL. Quan hem donat a preview hem pogut veure que en enfocar la nostra imatge amb el movil des de l'aplicació ens la detecta i ens dóna l'opció de punxar a l'enllaç que apareix que és el que nosaltres hem associat des de youtube.

A continuació ens han ensenyat l'aplicació que elles han fet per treballar les emocions a partir d'imatges del conte "el monstre dels colors"

AUGMENT



Té llicència gratuíta, l'aplicació és fàcil i intuïtiva i compatible amb Android i amb Ios.
És una aplicació que permet transformar imatges normals en realitat augmentada a partir de crear codis QR.

la companya ens ha mostrat una activitat que ha preparat amb aquesta aplicació per aprendre les parts del cos. ha creat una sèrie de codis QR a partir d'imatges de les parts del cos. Ens les ha repartit en classe i nosaltres, amb el nostre mòbil hem descobert de quina part es tractava. després, un a un i entre tots hem anat component el cos a partir de les nostres targetes mentre s'anaven dient les funcions de cadascuna de les parts que apareixien en les nostres targetes.

El dia anterior vam poder veure en classe altres dues aplicacions de realitat augmentada: Aurasma i Quiver.


AURASMA  



Per començar a utilitzar aquesta aplicació el que vam haver de fer va ser registrarnos en aquesta pàgina: https://studio.aurasma.com/register

A continuació vam emplenar amb les nostres dades i vam crear un compte. Vam acceptar termes i condicions i vam començar:


Ara vaig a comentar els passos que vam seguir:


  •  Pujar una imatge que servirà de activador o marcador.
  • Pujar una animació.
  • Crear un canal
  •  Crear un aura

Perquè un altre usuari de Aurasma pugui veure la nostra aura amb el seu dispositiu mòbil, necessita entrar al nostre canal i seguir-nos.

Les aures que es poden veure en l'aplicació sense seguir cap canal són les trucades Super Aures que podem veure tots públicament. Per exemple si teniu un bitllet de 20 euros podeu escanejar-ho amb aurasma i veure una animació.

Per compartir el nostre canal, l'aplicació genera un enllaç. Quan aquest enllaç ho obre un altre usuari accedeix al nostre canal i pot veure les aures d'aquest canal que hem guardat com a públiques.

Copiar l'enllaç i compartir. Aquest enllaç podem manar-ho per correu o fins i tot generar un codi *QR perquè sigui més fàcil d'accedir mitjançant un dispositiu mòbil.

La companya va fer amb aquesta aplicació una activitat per a coneixer continguts relacionats amb la granja. Per a fer aixó va fer un mural on apareixien diferents elements en forma d'imatges als quals li havia associat un aura. A mesura que anàvem seleccionant aquests elements enfocant-los amb el nostre mòbil ens anaven apareixent altres imatges virtuals o fins i tot vídeos que ens explicaven coses a prop dels animals. També va idear activitats de joc com a endevinalles i relacionar per parelles.
L'experiència va ser realment divertida.

QUIVER


Quiver és una aplicació sorprenent, perquè traspassa la barrera entre el món virtual i real.
Com aquesta aplicació és tan original he preferit posar un vídeo on es mostra el que pots fer amb ella.
VÍDEO DEMOSTRATIU

Pas 1: Descarregar i imprimir el dibuix
Pas 2: Acolorir
Pas 3: Descarregar la App de Quiver
Pas 4: Veure l'efecte de realitat augmentada en la tablet

jueves, 7 de diciembre de 2017

Nadal i web 2.0


TOTS JUNTS FEM EL NADAL POSSIBLE

En aquesta entrada vaig a explicar una activitat dissenyada per a un aula d'infantil en la qual he utilitzat algunes de les aplicacions que he utilitzat en les entrades anteriors, on he après a utilitzar les imatges de diferents maneres perquè siguen un recurs per a treballar el nadal.

👉L'activitat es diu "Tots junts fem el nadal"

👉Està dirigit a xiquets de 5 anys

👉Els objectius són:

  •  expressar sentiments que evoca la festa de nadal.
  • adquirir valors de cooperació i treball en equip.
  • Adquirir domini de les lletres i augmentar el vocabulari.
  • Reconèixer-se a si mateix en un grup i identificar a la resta de companys.
👉La durada de tota aquesta activitat composta de diverses activitats  (sense tindre en comte el conte) serà de cinc sessions d'una hora cada sessió.


👉Desenvolupament de l'activitat:
  • En primer lloc, en el moment de l'assemblea, crearé un moment en el qual els xiquets puguen expressar-se i explicar el que és per a ells el nadal, què és el que més els agrada i què els agradaria fer aquest nadal a manera de desig. Una vegada fet açò, escollirem entre tots aquelles paraules que millor representen l'opinió de la majoria i farem un gran arbre de nadal mitjançant el programa Generador de núvol de paraules (https://www.nubedepalabras.es/) . Ho imprimirem en gran grandària i ho posarem en una paret de l'aula.

  • A continuació, per a seguir treballant les lletres i el vocabulari, demanaré que em diguen paraules que comencen amb cadascuna de les vocals i que estiguen relacionades amb el nadal. Per exemple: "digueu-me una paraula que comence per la lletra A que la puguem veure o sentir quan arriba el nadal, com per exemple AVET." Una vegada fet açò, crearem un mosaic de paraules amb el programa Spell with flickr (http://metaatem.net/words/) i les imprimirem per a col·locar-les al voltant de l'arbre que hem creat abans.

  • També elaborarem una targeta de felicitació per a enviar-la a totes les famílies de l'aula. Per a fer aquesta targeta, ens farem una foto de grup i l'editarem amb Aviary (https://www.aviary.com/) per a fer alguns retocs. Açò ho faré jo però davant d'ells, utilitzant una pantalla de projecció  perquè vegen com la imatge va canviant i de pas per a anar nomenant a cadascun dels xiquets i xiquetes que apareixen en ella i alguna característica d'ells que ho fa únic i indispensable dins del grup. És un bon moment perquè ells mateixos també vagen nomenant a la resta de companys i dient algun atribut positiu de cadascun dels mateixos. D'aquesta manera es reforça el sentiment de pertinença a una comunitat alhora que es treballa l'autoestima.

  • Quan ja tinguem la foto, triarem entre tots un marc amb el programa ImageChef (http://www.imagechef.com/ic/es/home.jsp).  Imprimirem tantes còpies com a alumnes i per la part de darrere, cada xiquet i xiqueta realitzarà un dibuix propi per a personalitzar la felicitació.

  • Al final del matí, abans d'anar a menjar, durant tot el període d'advent, llegiré un conte que projectaré en la pantalla. Aquest conte ho hauré elaborat jo utilitzant les imatges i el format del programa Storybird (https://storybird.com/). La finalitat és que vagen interioritzant els valors que transmet el conte durant tres setmanes perquè quan arribe el nadal no es queden amb l'aspecte purament material del nadal i hagen anat generant en el seu interior una sèrie de vivències que facen de la festa una cosa autèntica i amb sentit.


martes, 5 de diciembre de 2017

dimarts, 5 de decembre

INTERNET COM A MITJÀ D'INFORMACIÓ, COMUNICACIÓ I APRENENTATGE


Avui les companyes ens aclareixen qué és INTERNET donant-nos una definició i parlant de les aportacions a la societat.
També parlen de la Web 2.0 com a model actual de la xarxa actual, fent especial menció als recursos i aplicacions que té la web 2.0:
" La part social és un aspecte fonamental de la web 2.0 ja que la gran revolució són les aportacions que pot fer la comunitat social incrementant l'aspecte comunicatiu d'internet".

  •  Internet és un gran recurs per a la informació i segons l'ús que fan els usuaris els podem classificar en quatre grans grups: majoria socializadora, entusiastes, creadors i corporatius.
  • Un altre aspecte que han comentat ha sigut els avantatges i desavantatges de l'ús d'internet: entre els avantatges trobem l'accés ràpid i econòmic a la informació o l'augment de les possibilitats comunicatives. entre els inconvenients trobem l'ús de pàgines pernicioses o la dependència de la xarxa elèctrica i connexió.


👉 Els recursos comunicatius han evolucionat al llarg del recorregut d'internet donant lloc entre uns altres a la web social, les xarxes socials i l'i-ciutadà. Amb aquests recursos és possible establir comunicació amb altres usuaris que utilitzen la mateixa aplicació que nosaltres a partir d'haver-se registrat amb un perfil.

👀 En l'àmbit de l'educació la possibilitat de crear xats de comunicació o plataformes d'intercanvi de la informació ha facilitat molt la tasca d'ensenyament- aprenentatge.

Amés, ens han parlat de la plataforma Edmodo: plataforma virtual on es comuniquen alumnes, professors i famílies. És gratuita.



Aquesta plataforma és gratuïta, no requereix instal·lació de programari de manera complicada, similar quant al maneig a facebook, gran varietat d'idiomes, no compta amb versions que hagen de ser renovades. És bonica i fàcil de manejar amb el que és una plataforma educativa molt atractiva per als alumnes.

Hi ha una altra que es diu "diipo", que també possibilita la comunicació entre les comunitats d'aprenentatge.


👀 Aquestes comunitats virtuals d'aprenentatge tenen nombrosos avantatges: ressalta la importància del diàleg, afavoreix la creativitat, afavoreix la cohesió entre els membres i augmenta les possibilitats educatives, entre unes altres.
Per descomptat, ens recorden la importància d'un ús responsable per a fer una gestió adequada d'aquests recursos. Açò es farà per part dels professors i pares.

👉 Videoconferències


                                                   Equipo videoconferencia panasonic

Per a aprlar de les videoconferències ens comenten les seues utilitats a l'aula i estratègies, entre unes altres, la interacció social d'alumnes de diferents països i cultures. També la interacció a distància compartint gran quantitat de material digitals.
Vídeo: videoconferències *multicanal  *viu.
Hi ha diferents programes que permeten realitzar videoconferències: Skype, IChat, Tova Connect, Tokbox, Google Hangouts.




















Vídeo: videollamadas en grupo de skype


Internet com a recurs en el procés d'ensenyament i aprenentatge és una eina súper potent per a afavorir l'autoconeixement o coneixement autodidacta: aprendre ensenyant, aprendre descobrint i aprendre fent.

👉MOOC: curso masivo abierto on-line (massive, open, online course).
posen l'èmfasi en el visionat de vídeos per a després fer uns xicotets exercicis tipus test.
El més importants és el MOOC INTEF per l'institut nacional de tecnologies educatives i de formació del professorat.
Instituto Nacional de Tecnologías Educativas y de Formación del Profesorado (INTEF)


👉La web 2.0 ha afavorit la aparción de Flipped classroom o classe invertida: model pedagògic que proposa transferir part del procés fóra de l'aula. L'aula és l'espai on es desenvolupen continguts més complexos de manera experiencial i l'alumne a casa és on es proveeix dels coneixements més teòrics.
També afavoreix el e-learning ja que es treballa completament amb l'ordinador.
El blended-learning (ensenyament semipresencial) i m-learning (aprenentatge amb el mòbil) són altres models pedagògics impulsats per l'ús d'internet i la web 2.0.

En tots aquests casos l'alumne és el protagonista del seu propi aprenentatge sent aquest procés totalment individualitzat.
Per contra necessita un coneixement previ per part de l'alumne i que les activitats requereixen molt temps per a ser realçades. A més del cost del maquinari i la falta d'experiència educativa.

👉El futur apunta cap a la web 3.0: més ràpida i fàcil de navegar, accessible, més intel·ligent i més globalitzadora.

dijous 30 novembre

PRÀCTICA PER A FER A FINAL DE CURS: FOTOGRAFÍA DIGITAL A LA WEB 2.0


S'acosta el Nadal a les aules digitals. Per aixó, avui el professor ens ha encomanat fer una pàctica la finalitat de la qual siga crear objectes d'aprenentatge utilitzant diverses aplicacions de la web 2.0 relacionades amb la fotografia digital per a la seva integració en l'aula d'infantil. Tot açò vinculat a la temàtica del Nadal.


Per a aconseguir açò, haurem de dur a terme el següent procés:

👉1.Realitzarem una fotografia i l'editarem amb la intenció de transmetre un missatge d'esperança per a l'any nou. Per a l'edició de la forografia utilitzarem Aviary. (https://www.aviary.com/)

👉2. Crearem una targeta nadalenca amb Canva dirigida als companys de classe.( https://www.canva.com/es_mx/crear/tarjetas-presentacion/)

👉3. Escriurem una paraula que expresse el que significa per a nosaltres el Nadal. Utilitzarem Speak with flickr i farem una captura de les lletres quan estiguen creades.(http://metaatem.net/words/)

👉4. Crear un mosaic de lletres i un marc relacionats amb el nadal. Per al mosaic de lletres utilitzarem https://www.nubedepalabras.es/ i per al marc de fotos( http://www.imagechef.com/ic/es/home.jsp)

👉5. Crearem un conte nadalenc per transmetre algun valor als xiquets i xiquetes d'infantil. Per a crear el nostre conte utilitzarem: (https://storybird.com/)

👉6. Farem una entrada al blog per a cadascuna de les aplicacions utilitzades i explicarem breument el que s'ha fet. Cal indicar l'aplicació utilitzada, l'enllaç a ella i inserir els objectes d'aprenentatge creats.

👉7. Farem una entrada al blog amb el títol "Nadal i web 2.0", descrivint una activitat de diseny propi a realitzar a l'aula d'infantil amb alguna o algunes de les aplicacions/ imatges creades. Haurem d'indicar els objectius, el nivell educatiu i l'enunciat de l'activitat.

😜Per a veure els resultats de cadascuna de les parts del procés us aconselle mirar les entrades corresponents al blog😘

jueves, 30 de noviembre de 2017

Dimarts, 21 de Novembre

Les aplicacions mòvils en les aulas de infantil: M-LEARNING

Les companyes ens han parlat de totes les posibilitats educatives que ofereixen les aplicacions digitals a les aules d'infantil.
Les paraules Creativitat, Educació Cooperativa, Innovació, Interactivitat s'han sentit moltes vegades al llarg de tota l'exposició. No obstant, també han parlat de riscos o possibles inconvenients com:
- carencia de disciplina a les aules
-menys concentració
-símbol d'estatus
- sedentarisme
- mal ús (pot rebre fotos o missatges quan no toca i accés a webs d'adults)

Tot açò es pot solucionar posant normes d'ús, control parental i conciència familiar i per suposat amb una formació adecuada del professorat que assegure un ús correcte d'aquestos recursos didàctics.

👀vídeo: rincón ipad attendis (el ipad en educación infantil)


👉 Hi ha diferents aplicacions que poden ser molt útils per treballar amb elles a l'aula per la gran quantitat de recursos que ofereixen. Algunes d'elles estan classificades per edats i per continguts que es desitgen treballar.
- CHARADAS
- WALK BAND
- PINTURILLO
- LYRICS TRAINING

👀 video: las tabletas digitales en la escuela infantil


martes, 28 de noviembre de 2017

dimarts 28 de novembre

LA PISSARRA DIGITAL A L'AULA


Per a començar l'exposició  les companyes fan una comparació con la pissarra tradicional (que va apréixer en 1800) Les PDI ara són molt utilitzades por alumens i professors.

La pissarra digital està composta per un ordinador, un videoprojector i una pissarra blanca.
La pantalla de projeció pot ser també una paret.
La diferència de la pissarra digital interactiva (PDI)  és que la pissarra blanca té un dispositiu de control de punter.. Permet interactuar directament sobre la pissarra.

Avantatges:

  • animar als docents.
  • ampliar l'us del e-learning
  • facilitar l'elaboració de presentacions
  • permetre crear material d'aprenentatge
  • intreracció entre alumnes y professors
  • desenvolupament de la cooperació i participació

Inconvenients:

  • elevat preu de la pissarra i el seu manteniment
  • més fcil d'esser danyats
  • posició molt alta per als xiquets 
  • requereix formació pel seu ús.

👉Funcionamient de la PDI

 Estén compostos per 4 componentes: ordenador, videoprojector, software adecuado, una pantalla resistent.
Amés de la resistent està la pisarra electromagnética y las de ultrasons-infrarojos.

Els  mestres han adquirit un rol més de :analitzar, investigar y integrar la información-
Los alumnos tienen más motivación, interés, interacció

👉 Principis didácticos: flexibilidad en la interacción, aprendizaje colaborativo, utilización de recursos variados.

👀Exemple de cóm es pot ensenyar a restar amb la pissarra digital:


✌ Altres web d'inteés:
www.educalandia.net/alumnos/
lapizarritaav.wordpress.com

Les companyes ens han possat un video on es parla de la implicació de l'alumnat:



                                                       Guía TIC para las personas con TEA

Per  alumnes amb dificultats en el repàs i la retenció de l'informació l'us de la PDI aumenta les possibilitats de retenció i les activitats es poden imprimir o enviar per mail.

La formació del mestre és molt importat perque es molt necessària per a fer un ús correcte de la pissarra.

👀formacion permanente: pizarra digital: un recurso educativo tecnológico para el siglo XXI




Conclussió:
Les pissarres digitals son gran recurs educatiu ja que  fomenten la creativitat, la participació i la interacció grupal. És una eina molt important pel futur.

jueves, 23 de noviembre de 2017

dijous, 23 de novembre

El vídeo en l'ensenyament i educació


Les companyes han començat fent un repàs històric de la integració i evolució del video en l'ensenyament. Expliquen que el recorregut històric comença en els anys 80 i poc a poc s'ha anat introduint més i més en les aules fins que actualment hem arribat fins i tot a l'elaboració pròpia. Açò fa que l'aprenentatge siga mes interactiu i més significatiu.

👉Aplicacions del video:

  • funció formativa. N'hi ha dos tipus: dissenyats per a un procés de formació i l'altre és d'ús general però el professor pot seleccionar-ho per a treballar un tema. El vídeo és el recurs més utilitzat en els processos d'educació en les aules.
  • funció motivadora: és diferent i atractiu i serveix per a atraure l'atenció. Una manera d'aconseguir açò és introduir una càmera de video en l'aula.
  •  funció expressiva:  estimula y potencia l'expressió del alumnat
  • función avaluadora: s'analitzan les conductes dels subjectes que apareixen als videos i poden ser ells mateixos (autoavaluació) o altres subjectes
  • funció metalingüística: llenguatge audiovisual, aprenentatge pràctic, us del lleguatge en diferents àmbits
  • funció lúdica: quan té la finalidat de ser un joc, aumentant el procés d'ensenyament aprenentatge
  • funció investigadora: realitzar treballs de recerca sobre nombrosos camps


👉diferents tipus de vídeo 

  • vídeo d'empresa o institucional
  •  vídeo de producte o servei
  •  d'actes o celebracions 
  • testimonial 
  • didàctic o educatiu. Exemple: Thomas y sus amigos abecedario en español-canciones infantiles 
  • reportatge 
  •  viral 
  • etc


👉principis de selecció de vídeos per a ús educatiu 

  • a qui va dirigit 
  • quan s'utilitzarà 
  • què es pretén 
  • com ho utilitzem 
  • predisposició d'alumnes i professors 
  • context d'ensenyament aprenentatge 
  • diferencies cognitives 
  • facilitar la participació dels alumnes 
  • característiques tècniques i semàntiques 
  • versatilitat



👉Avantatges i limitacions del video en l'ensenyanza

Avanatatges: procés innovador, contingut més complet, abasta els diferents estils d'aprenentatge, aprenentage significatiu, no necessiten explicacións, professor com a mediador, desenvolupa imaginació, la creativitat, l'actitud crítica i la comprensió, introdueix varietat, treballa elemnts no verbals, proper per als alumnes, cost baix, maneig fàcil,

 Inconvenients: informació dificil d'aconseguir, el docent pot perdre l'nterés, pot crear passivitat, limitació del copyright, necessita electricitat, compleixitat linguistica, en ocasions no compleix amb l'objectiu, no està a l'abast de totes les escoles.




👀 Conclusió:

El video podría ser un recurs obligatori ja que afavoreix i introdueix els processos d'ensenyament i aprenentatge. També reforza y evalua els coneiximents. 
Ens recorden que como docents que serem hem de ser coneixedors també de les limitacions per a escollir-los i usar-los bé.










- web

jueves, 16 de noviembre de 2017

dijous, 16 de novembre

 La utilització educativa del so.


Avui els companys ens han parlat del tema 10 del manual.

Han començat aclarint diverses definicions del podcast segons diferents autors:
- desperta i desenvolupa habilitats de l'alumnat.
- també augmenta la implicació de l'alumnat.
- Poden ajudar a canviar la metodologia tradicional per una mes constructivista.


  • Qué son els Podcast?⇨ (la paraula pod fa referència a portable device y cast vol dir emisor)

👉És un àudio digital o episodi de vídeo, que es poden guardar i reproduir en qualsevol lloc. Els Podcast són emesos periòdicament i per això es necessita dels podcasting, que són els medis necessaris per a fer-ho i dels  podcasters, que són les persones que ho fan.

Poden ser d'àudio: fets en format mp3 i de video ( també es diuen vodcast i vidcast)fets en format mp4.

Les avantatges de l'us dels podcast són:
- no es necessita cobertura per a reproduir-los,
- són portátils,
- hi ha de molts idiomes i temes.
Les desavantatges són:
- ocupen memòria d'emmagatzematge i no es poden escoltar sense internet.

Existeixen diferents programes d'àudio dissenyats per als xiquets:

  •  Audacity: programa senzill i pràctic d'enregistrament d'àudio .

👀per a saber més consultar el tutorial: como utilitzar Audacity

  • També han ens han parlat dels recursos sonors que podem trobar a la pàgina del Ministeri d?Educació: Aplicación en el aula: jugando con los sonidos
  • Soundcloud: es poden escoltar contes 
  • Llisten2myRadio: on podem escoltar un programa de ràdio especialment disenyat per als més xicotets⇨ babyradio


Altres tipos de recursos sonoros:

  • Dictàfons: Son grabadoras amb les quals podem grabar sons del aula per a després reproduïrlos amb diferents util·litats.
  • Ràdio: molt útil en la formació a distància
  • microfon: per a xiquets amb discapacitat auditiva o mestres que no volen forçar la veu 
  • instruments musicals
  • telèfons i ipods: para grabar y reproducir a l'aula


Possibilitat Educativa de l'us del Podcast

⇨ recurs que es pot utilitzar perquè els xiquets senten el que han dit o han donat en l'aula.
⇨ és un recurs imaginatiu perquè es pot usar per a inventar contes, cançons.
⇨ inicien els processos de lectura, millorar la comprensió de les assignatures....
⇨ difusió mundial a través d'internet, molts temes i idiomes (millorar l'anglès)
⇨ fàcil producció i distribució, flexibilitat i comoditat,
⇨ motivació per ser una cosa nova.
⇨ autonomia en l'aprenentatge,
⇨ és portàtil,
⇨ major rendiment de l'aula,
⇨ permet prestar més atenció al que diu el professor en lloc de prendre anotacions.

👎Les desavantatges que té a l'aula són:
⇨ la falta de asitencia de los alumnos
⇨ no contiene imágenes y para los niños hace que se puedan perder
⇨ mala calidad del sonido
⇨ la información no es inmediata como la radio.

Alguns exemples de Postcast Educatius: el rincón de educación infantil, cuentos infantiles, educa como puedas (para los padres), babyradio.


👉Per a fer un podcast hem de seguir els següents passos: grabar el contenido, traduir el contengut y pasarlo a un formato mp3, pujar el arxiu a internet.

👉Alguns del programes que podem utilitzar per a fer podcast són: vlc media player, itunes, xmms, amarox. windows media player, winamp, spotify.

💁Què hem de saber de la musica en l'aula?
 - traballan la psicomotricidad amb la musica,
- discriminar els sons que es escolten,
- amb la musica podem treballar qualsevol tema: coneiximent del món
- societat, normes y rutines de classe,
- discriminació auditiva, psicomotricitat.



💁Amb quines coses podem treballar?: cançons, textos orals, exploració de la veu, audicions, danses, jocs musicals de distintos tipus.


Amb la música treballem les següents dimensions: educació musical: ritmo, armonia y melodía. També les dimensioms filosófica, emocional,intelectual.

Per tot aixó concluim dient que la música és una buena eina per treballar en clase.

martes, 14 de noviembre de 2017

dimarts,14 de novembre

LA COMPETÉNCIA DIGITAL DE L'ALUMNAT D'EDUCACIÓ INFANTIL


EL SEGLE XXI: CANVIS EN LA SOCIETAT I L'EDUCACIÓ.

L'exposició d'aquest tema per pat de les companyes s'ha centrat en explicar quines són les necessitats que el segle XXI planteja a partir de la realitat actual i com es tradueixen aquestos canvis en tots els àmbits, principalment en l'educació i en els processos d'aprenentatge.

Ara el aprenentatge es fa de forma continua i interaccionista, per aixó l'introducció de les TIC es converteix en quasi una necessitat ja que : facil·lita els processos de comunicació, es potència el diàleg, la interactivitat...Però també té inconvenients: es necessita de recursos econòmics, falta de formació i experiència del professorat.

Amb les competències digitals es passa d'un aprenentatge:
- de lineal a intearctiu,
 -de instructiu a constructiu,
- de inductiu a deductiu,
- de individual a col·lectiu.

El dessenvolupament social i econòmic fa que la societat laboral demandi individus que facin front a diversos situacions canviants i on facin de tot: pensament critico i resolució de problemes, habilitats tecnològiques, flexibilitat i adaptabilitat (vídeo habilitats del s.XXI)
Les competències pròpies de l'educació: pensament critic, col·laboració, comunicació, creativitat i innovació (els cuatre C)


Aprenentatge permanent: educació a casa, educació d'adults, ed continua, treball de coneiximent, entorns personals u aprent autodirigits. En el aprenentatge permanent són imprescindibles las TIC on las competències necessàries són: buscar, obtindre, tractar la  informació, utilitzarla de manera critica i responsable.
- generació net: estudiants amb flexibilitat i creativitat.
competencia digital: uso confiado i critico de los mediosa electronicos para el trabajo el ocio y la comunicación (ferrés 2007)
la comissió europea i la lomce también hablan de las competencias digital.
habilidades que desarrolan en infantil:
- inclusió, interculturalidad
competencias digitrales i alfabetizació
- aspectos motivacionales
-etc
també parlen de las dimensions de l'alfabetizació digital

Es precisa d'internet i de les eines 2.0 per treballar en infantil i així els xiquets aprenen fent
matematicas, per eixemple (programa per treballar en classe supertics.com/matematics)
pixton: còmics per treballar qualsevol matèria en tablets o pissarra digital , individual o en grups
relats digitals: "el somni de judit" on es pot explicar una història usant imatges i so. És com un conte fet pel·lícula tant amb fotos com amb seqüències de vídeo.

👉Reflexio:
Fomenten l'estimulació i creativitat, afavoreix treball en grup, sociabilización, respecta el ritme dels alumnes, divertit, amè i dinàmica, relació i comunicació entre professors i alumnes, continuen amb la activitat intel·lectual


💪Tasca: realitzar un relat digital amb movie maker
para això disposem d'una plantilla on anirem creant el guió en el qual apareixeran les diferents parts del vídeo: veu en off i música, imatges, tipus de plànol i transició i la durada de les seqüències.
Per realitzar aquesta tasca es valorarà tant les imatges tretes d'Internet lliures de drets com les gravades per nosaltres mateixos.

Aquest és el resultat:

jueves, 9 de noviembre de 2017

dijous, 9 de novembre

LA IMATGE FIXA EN L'ENSENYANÇA: l'utilització educativa dels posters, fotonovel-es i murals multimèdia

L'exposició de les companyes de classe avui ha consistit a parlar de la utilització de la imatge fixa en les aules, especialment l'ús que podem fer d'ella en el període d'infantil. 

Per a açò han començat parlant dels CANVIS  que ha tingut el seu ús EN L'EDUCACIÓ:
La imatge fixa sempre ha estat present en el procés d'aprenentatge-ensenyament des de fa molts anys ja que és un recurs que evoluciona al mateix temps que l'humà.  Ara, una de les principals avantatges és que amb internet es poden compartir i s’han tornat un recurs molt accessible. Aprofitant les TIC podem fer que es menegen i si a més a més son colorides ens  assegurem de captar millor la seua atenció.

Amb l’ús de les imatges fixes a l’aula també estem treballant l’ALAFABETITZACIÓ VISUAL que és la capacitat d'entendre i usar imatges, incloent l'habilitat de pensar, aprendre i expressar-se en termes d'imatge.
Els avantatges del seu ús són que:
- Els xiquets poden desenvolupar l’agudesa visual i la capacitat expressiva. 
- També promouen respostes diferents a la natural.
- Els xiquets son capaços de desenvolupar criteris per a valorar una manifestació exterior.
- Afavoreixen una meta visió
- Desenvolupen una major intel·ligència visual.

A continuació, les companyes han enumerat els recursos disponibles per a treballar amb la imatge fixa a l’aula:

👉 STORYTELLING
Es un terme molt nou de narrativa digital. Fa referència a tota creació feta amb la intenció de compartir-la i narrar-la. El medi usual és internet.
Què aporta?: és una nova forma expressiva de manera creativa.
Existeixen moltes aplicacions senzilles i gratuïtes per a fer les Storytelling, el que facilita el seu ús. En aquestes novel·les es pot incloure imatges i sons.


👉 MURALS: 
Són pòsters amb imatges, vídeos, textos....els xiquetes aprenen veient imatges que és una forma d’aprendre mes atractiva i els ajuda a comprendre millor els continguts.
Què aporta? es poden introduir moltes temes d’interès i crear activitats col·laboratives. 
Els elements que els conformen són:  títol, àrea editable, les fonts utilitzades i l’autoria de l'obra.


👉 FOTONOVEL·LES: 
Són la unió d’ imatges i textos relacionats a través de cadascun d'ells. És un còmic però digital. Les componen tres elements principals: maqueta (estructura), vinyetes (imatge) i “bocadillos” (textos  que poden aparèixer amb diferents formes segons el to o el context).
Què aporten? Que els xiquets siguen capaços de comprendre i interpretar representacions de la realitat, treballant l’aprenentatge creatiu i participatiu, reforçant els conceptes estudiats i desenvolupant habilitats.

👉 PÒSTERS: 
Són molt semblats als murals digitals però serveixen per a tractar un sol contingut o per a introduir una unitat temàtica sense donar l'oportunitat de relacionar conceptes diferents entre si.

També ens han explicat COM DISENYAR, CREAR I PRESENTAR MURALS, POSTERS Y FOTONOVEL·LES. 
Per a fer-ho hem de passar per les següents fases:  creació del guió, muntatge, publicació( amb programes com SlideShare, en un blog o podem imprimir-los) i presentació o exposició.
Ens han dit que la fotografia és el missatge principal que volem transmetre i per això es la aret més important. Ens expliquen també diferents formes de fer fotos en funció del que volem contar.

Per a saber més: Com fer un mural digital a Gogster

👀Existeixen diferents aplicacions per a fer murals: linoit, padlet, posterazor, glogster...(aquesta última té una aplicació especifica per a l'ús educatiu: GlogsterEdu)



 Si el que volem fer és una fotonovel·la, haurem de seguir els següents passos: triar el tema, dividir el tema en les vinyetes, definir els personatges i   espais, fer un guió posar un títol atractiu, redactar els peus de pàgina, iniciar el treball de fotografia, muntar amb l'aplicació.
Què aporta?  llenguatge fàcil, fàcils de crear i dissenyar, fàcil introduir en projectes, motivació i aprenentatge significatiu.

Per últim, ens han aclarit les APLICACIONS A L'AULA:
        - Pòsters: introduir les unitats didàctiques
        - Fotonovel·les: contar histories, crear las nostres pròpies e introduir valors.
        - Murals: com a suport per a explicar unitats didàctiques, ensenyar als pares el que hem fet i animar als pares a participar.
        - Digital story telling: també permet treballar continguts, normes i valors com ocorre en el storytelling convencional. Un exemple d’açò es aquesta història del “pez arcoiris”






☝ Com a conclusió, podem dir que la imatge pot servir per a transmetre continguts de forma motivadora però també per a desenvolupar en els xiquets la competència audiovisual a nivell comunicatiu i per a l'alfabetització digital.